Samlar Du liksom jag på Kodaks Instamatic-kameror? Ja jag tänker då verkligen enbart på Instamatic – ett av Kodak registrerat varumärke som introducerades 1963. Samma år och dag över hela världen. Många andra fabriker erbjöds också att tillverka denna typ av kameror där en helt ny filmkassett vid namn 126 skulle användas. Dock fick de inte använda det skyddade namnet utan namngavs till exempel av Zeiss som Ikomatic, Regula blev Diplomatic, Agfa Agfamatic o.s.v.

 

 Ett mindre antal av Kodaks kameror försågs inte med inbyggd blixtutlösare varför denna lilla trevliga apparat för AG1-lampor tillverkades. Har ett fåtal sådana som dubbletter i samlingen så om den saknas hos Dig – hör av Dig. Kan tänka mig byta mot något annat trevligt i fotograficaväg.

 

Vad är detta för påhitt?

En tämligen ny småbildskamera för 135-film. Kom förmodligen ut på marknaden alldeles innan digitalkamerorna slog igenom.

 

Det som förbryllar mig är namnet, ja inte Titan, som kan vara en modellbeteckning, men Voig som ju känns Voigtländer lång väg. Till det kommer VITORET som var namnet på en lång rad av Voigtländers modeller under tidigare år.

Läste någonstans att år 1997 fick Ringfoto GmbH, en grupp fotohandlare i Tyskland, lite påminnande om Svenska Linkopias ”Er bildbutik”, ensamrätten till det gamla fina namnet Voigtländer. Detta tillsammans med Alfo Marketing KG.

Om någon av Er läsare vet mer så hör gärna av Er här under kommentarer.