Såg ett inlägg på www.fotosidan.se som handlade om den kamera som nog betytt mest för såväl den fotograferande allmänheten, fotohandlarna och framförallt fotolaboratorierna. Kodak Instamatic introducerades samma dag över hela världen.

 I år är det 50 år sedan.

Det gick då helt plötsligt inte att ta två bilder på samma filmruta, det gick inte att dra fram till nästa filmruta förrän Du tryckt av och naturligtvis gick det inte heller att trycka av förrän ny filmruta var i rätt läge. Adjö gamla röda små fönster på kamerornas baksida.

Här en bild på Kodak Instamatic-montern (de två översta) och nere till vänster en monter med andra fabrikats kameror för 126-kassetten.

Film till 126-orna finns för tillfället ej att få tag på men den gamla fina filmtillverkaren Ferrania i Italien har stora saker på gång.

Kolla även detta: http://www.youtube.com/watch?v=vuhM7McQOpc
 
PS Glöm inte bort Fotograficasamlarmarknaden i Olofström den 1 sept.2013 www.museikameror.olofstrom.net 
 

Ferrania är tillbaka !

 

 

Läste på www.fotosidan.se en artikel om att det nu finns hopp för bland andra alla som vill fotografera med de gamla kamerorna där man använder film typ 126 även kallad Instamaticfilm. Efter år av stillhet avser man att köra igång fabriken igen. Alla maskiner finns i de gamla lokalerna och man hoppas snart komma igen med produktionen av ett antal olika filmstorlekar. Kolla gärna www.filmferrania.it.

 

 

Det är inte utan att man känner sig gammal när man minns de här annonserna och även sålde filmen på 1950-talet. Teckningen med Ingrid Bergman och Roberto Rosselini undrar kanske Ni som är unga – vem är det? Jo vid den tidpunkten var det mycket skriveri om den svenska filmstjärnan Ingrid Bergman som då skilde sig och gifte om sig med den italienska filmregissören Roberto Rosselini.

 

Jo – Du gissade rätt – Ferrania är ett Italienskt fabrikat.

Har på Facebook hittat en sida som heter Analoga fotografer och tycker mig se ett allt större intresse för fotografering med fotografisk film. Inte bara filmen är det intressanta utan kamerorna man söker skall helst vara utan vare sig bländar eller tid eller autofocus.

Har jag rätt när jag tror att merparten av medlemmarna där är något yngre om man jämför med oss som samlar på kameror för att se kamerans tekniska utveckling?

 
 
 

Låt oss hoppas att trenden från tidigare år på Samlarmarknaden i Olofström håller i sig där det framgår att medelåldern på besökarna blir allt mer spridd. Från skolungdomar som vill veta vad som hände i kameran förr i tiden till kamerasamlare som vill upplösa sina samlingar.