Denna originella filmkamera för dubbelåttafilm såg dagens ljus strax innan Super 8-systemet introducerades av Kodak i början på 1960-talet. Frammatningen som på de flesta kameror vid den tiden skedde med fjäderverk även på denna Carena. Detta spändes genom att man vred på det stabila handtaget, som också gav gott stöd under filmning. Utöver namnet Carena såldes den även under Gevaertnamnet.

 

I vilket land tillverkades denna högkvalitativa kameran?

1.    Schweiz

2.    Lichtenstein

3.    Tyskland

Svara gärna under kommentarer här nedan och rätt svar publiceras då.

 

I den serie "Känner Du till" som började med AGFA är det nu bokstaven B som är aktuell. B som i Balda.
Balda-Werk som grundades i den tyska staden Dresden men även varit verksam i staden Bünde är ett säreget företag som än idag bedriver verksamhet efter lite mer än 100 år.
Namnet Balda härstammar från grundaren Max Baldeweg. Företaget har även tillverkat kameror åt andra kända fotoföretag. Vilket eller vilka av nedanstående gissar (eller vet) Du:
1: Voigtländer
X: Argus
2: Minox
Rätt svar publiceras under ”Kommentarer” när någon läsare svarat där.
 
 
 
 
 
 
 

En intressant bilaga i tidskriften Fotohandlaren, organ för Fotohandlarnas Riksförbund under WW2. Så främmande det känns i dagens digitala värld när nästan ingenting är förbjudet att fotografera.

Under mitten på 1950-talet fanns Fotofrämjandet, som var en organisation bestående av fotogrossister, fotolabb och butiker. Man hade den dubbeltydiga sloganen Ta med kameran idag, som kan uttalas med betoningen på antingen Ta eller Ta med.