Eumig vars namn kommit från firmabeteckningen Elektrizitäts und Metallwaren – Industrie Gesellschaft m.b.H.bildades år 1919 och från att till en början tillverkat andra föremål började man 1924 att framställa radioapparater. Här i Sverige känner vi väl mest till deras filmkameror och projektorer.
Eumig, som företag existerar ju inte längre men tillverkningen av projektorer och filmkameror har ända fram till 1981 då de gick i konkurs varit mycket omfattande.
Vilka av följande format på smalfilmsapparatur har Eumig gjort?
A. 16mm
B. 9,5mm
C. 2x8mm
D. Super 8
E. Polavision

Rätt svar när någon lämnat förslag.

2 kommentarer

Andreas Sundell

28 Oct 2013 23:29

Super-8!

Svar: Samtliga alternativ stämmer för Eumigs del. Det mest anmärkningsvärda är väl att de tillverkade såväl kameran som projektorn till Polaroids försök att introducera snabbframkallande smalfilm, vilket inte blev någon succé. Polavision. Kolla gärna under kategorin Smalfilm bland de första inläggen här i bloggen.
Nils-Harald Ottosson

volker kelm

29 Oct 2013 20:42

Hej på er,

Eumig har faktiskt grundats efter första världskriget i Österrike och började framställa filmkameror något in på 30 talet.
för en leicafantast som mig är företaget känt, för dom tillverkade nämligen Leica winder och motorerna till R kameror och Leica winder M4-2. Tidigare motorerna till leicaflex kom dock från Balda Verken i östtyska (hör och häpna) Dresden.

Svar: Tack Folke! Det är alltid något nytt man får lära sig. Intressant det där med Balda.
Nils-Harald Ottosson

Kommentera

Publiceras ej