I den serie "Känner Du till" som började med AGFA är det nu bokstaven B som är aktuell. B som i Balda.
Balda-Werk som grundades i den tyska staden Dresden men även varit verksam i staden Bünde är ett säreget företag som än idag bedriver verksamhet efter lite mer än 100 år.
Namnet Balda härstammar från grundaren Max Baldeweg. Företaget har även tillverkat kameror åt andra kända fotoföretag. Vilket eller vilka av nedanstående gissar (eller vet) Du:
1: Voigtländer
X: Argus
2: Minox
Rätt svar publiceras under ”Kommentarer” när någon läsare svarat där.
 
 
 
 
 
 
 

4 kommentarer

Helge Thelander

14 Jul 2013 20:15

2. Minox.
Minox 35 tillverkades av dem.

Nils-Harald Ottosson

14 Jul 2013 20:40

Helt rätt Helge även Minoxs pocketkamera! Det var en liten kuggfråga eftersom Balda även tillverkade alla Voigtländers 126-kameror samt även en lätt förklädd Balda126:a åt Argus. Braun/Nizo även den 126:an fick Balda förtroendet att göra.

volker kelm

19 Jul 2013 21:24

Hej på er.
Balda Werke gjorde faktiskt ochså grejor till Leica, nämligen motorerna till leicaflex SL mot / SL2 mot

Svar: Intressant Volker! Har även läst att de utöver Tyskland även driver verksamhet i Malaysia och Kina, Källa: DFS Tidskrift Objektiv nr131 artikel skriven av Klaus-Eckard Riess
Nils-Harald Ottosson

volker kelm

21 Jul 2013 13:02

Hej,

Vem menar Du? Balda-Werke eller Leitz?
Leitz i dag är ju egentligen inte det vad det var förr, när företaget var ett litet familjeföretag med 4000 medarbetare. Då hade dom (på 30 till 70 talet) produktion i Brasilien, USA, Kanada och senare ochså i Portugal. Malaysia och Kina är inte ovanligt för kameratillverkning idag.

Svar: Jag menade Balda-Werke. Gamla fina Leitz har ju de senaste deccenierna genomgått ett otal förändringar ägarmässigt. Minns när jag och en annan fotohandlarson år 1958 tog min bil och gjorde en studieresa till både fina LEITZ och nästan lika fina Rollei, Voigtländer och Agfa. Mottogs på samtliga ställen av ytterst korrekta och hövliga personer, då oftast äldre gentlemän. Fick ta del av produktionen, dock inte utvecklingsavdelningen.
Nils-Harald Ottosson

Kommentera

Publiceras ej