Kan inte bli klok på hur man gjort för att fästa bilden på glasskivan.

 
 
 

Tacksam om någon har vetskap om detta och vill svara under kommentarer.

Bilden som är helt plan är i format 16x22.

Har även sett ”glasbilder” i mindre format att användas som brevpress, tyngd eller fotoram liggande på exempelvis skrivbord. Då har de varit runda samt konvexa till formen.

 
 

Av baksidan på denna bild framgår att den förmodligen varit försedd med antingen upphängningsanordning och/eller stöd för att ställas på byrå, bokhylla eller bord.

Den lilla rest av etikett som finns tycker jag har dekor i jugendstil och då befinner vi oss i tiden strax efter 1900.  

4 kommentarer

Kent Hofling

13 Aug 2013 12:55

Hej, Fin bild. Är det inte bara en våtplåt? Sök "collodion wet plate" på nätet. Det har blivit väldigt populärt på sistone att göra sådana.

M.g

14 Aug 2013 22:36

La man inte emulsionen direkt på glaset?

Svar: Tekniken att lägga emulsionen direkt på glas användes för fotografering och man fick då ett negativ. Detta är ett redan framställt fotografi som fästs på ett tjockt glas, men hur man fäst det på glas är fortfarande en obesvarad fråga. Hoppas fler läser och kanske kan hänvisa till adekvat information, men tack för att Du läser bloggen och lämnade Ditt förslag.
Nils-Harald Ottosson

Nils-Harald Ottosson

15 Aug 2013 16:45

Det fanns en teknik när man kunde lägga emulsion själv på glasplåtar, men det var på de tunna glasen man satte i kameran och fotograferade med. Denna bilden ligger som synes på ett tjockt glas i format som inte passar i någon kamera. Samma gäller för de små runda konvexa brevpressarna där bild finns undertill.

M.g

16 Aug 2013 21:30

Om du har tillgång till Helmer Bäckströms "Fotografisk Handbok II"så läs kapitel 74 på sidan 581. DÄr berättas det om överföring till metaller med det gick säkert lika bra till glas. Fotografisk Handbok utgavs i 3 delar 1953 utgiven av Natur och Kultur. Bör finnas att tillgå på något antikvariat. Det är bibeln vad gäller fotografiska tekniker. Tyvärr har mitt skannerprogram packat ihop av okänd anledning så jag kan inte skanna in det åt dig.

Kommentera

Publiceras ej